The lot shape is a basic rectangle and we adjusted the project to its size to get the most benefit from the space. On the facade 2 planes are clearly appreciated as part of the same volume. We decided to use stone as the main material to add strength and enhance the personality of the project. The second plane was softened with vegetation to mark the difference between both and define a gesture of the presence of nature throughout the design.


For the hallway that leads to the main entrance we selected stone for the floor and the left wall creating a very special dynamic due to the characteristics and porosity of the material that contrasts with the wood on the right wall that gives warmth and joins to welcome with the vegetation that runs than the hall on the floor level.

The house is formed by public and private areas divided into three main floors and half one for various services. On the ground floor a generous living and dining room is located next to the kitchen that integrates a living area. Family life is very important so we decided to create a harmonious and flexible ambiance to suit all the activities. On the first level we located the children rooms and the master bedroom on the second level.


We designed the back garden and the central courtyard that gives life and privacy to the whole house. In this area of the city there is no space between houses so we decided to make the most of the open space to give this family and oasis that they can enjoy indoors as well as outdoors. This generous garden also helps to provide natural light and lovely views. We consulted with an agronomist that besides orienting us on the selection of the right species helped us with the aesthetic result of the whole design.

The courtyard allowed us to achieve a central space that besides joining to the sources of natural light and greenery for the interior, created a transition area that hides a corridor that connects the service areas to the public areas on the ground floor. All areas have large windows and doors that open and hide to convert each area in a single one, open or closed. In this project it was very important to consider the total interaction between the inside and the outside to make the most of the space.


A very important goal for this residence was complete flexibility as the daily activities of this family can be a normal routine or completely new, so it was very important that each area can be easily adapted to both possibilities. We managed through divisions and a strict architectural program a home where there can be total privacy and where you can also have a wide open space.

For the furniture we selected materials like wood and different stones that resulted in a natural color palette where the natural texture of each element stands out. The goal for the interiors was to achieve a harmonious and very warm ambiance for the family and its visitors. We seek to create an atmosphere where all the details are designed to enjoy quality total life, beyond the challenges that must be overcome every day.




  • Architect: Claudia López Duplan – López Duplan Arquitectos
  • Photographer: Héctor Armando Herrera

Posted by Claudia López

In architecture spaces must communicate with the people who live them and transmit their lifestyle. Each project is a commitment to both interior and exterior that generates a language through all the elements that shape it. The result is an atmosphere that is present in an intimate communication between the architect and his client. Architect Claudia Lopez Duplan, has more than 20 years of experience in the development of residential, corporate and commercial projects. Her unique sensitivity and style have positioned her in the interior design scene; and she has specialized in residential renovation that gives the spaces a new identity. In her projects lighting plays an important role and the use of indirect light, combined with variation of intensity, creates different atmospheres required for each space. Keeping the original architecture is one of the challenges faced in each project, besides the integration of all elements giving that result in a whole new image.

2 Comments

  1. What an oasis!

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published.