An insertion space design for Monks Abbey’s ruins in Lincoln. The concept is to create an educational/ entertaining space which would engage kids with recycling through projection. Using translucent concrete as the main material for both interior and exterior.


The aim of this project was to design a Projection House in form of an insertion which would sit in within the ruins of Monks Abbey. The space was designed especially for kids from the school located close to the site. My concept was to involve recycling within my projection. The way I’ve done that is by allowing kids to bring in their own plastics and recycle them. At the end of recycling process, plastics would come out in form of PET flakes that then can be used to create a beautiful projection. The projection would take place in a room covered with mirrors in order to create infinity- like projection.


In order to comply with the existing structure of ruins , I’ve decided to use translucent concrete. The use of this kind of concrete instead of traditional one allowed me to create a connection between the ruins and insertion. Inside, we are able to see shadow outline of the ruin’s structure and vice versa. Although the use of concrete blocks may seem to look too heavy to cooperate with the existing ruins but because of it’s unique properties it has made it delicate.


The project has been very successful and has resulted in a distinction. Throughout this project I’ve learnt a lot about projection, recycling and different building materials. My tip is not to play safe when designing and make the most out of small spaces.

  • Interior Designer: Wiktoria Rabij

Posted by Wiktoria Rabij

Interior Architecture & Design Student at University of Lincoln

Leave a reply

Your email address will not be published.