It is a four-level building that has been intervened with the purpose of reactivating its ground floor, rehabilitating exhaustively its interiors, rescuing its façade and integrating —with its use and the floating population that it will attract— new dynamics to its immediate context, which is characterized by its high commercial and tourist activity, an extraordinary cultural offer and an unprecedented historical relevance.


The project, by reappearing and resuming its housing vocation, seeks to contribute to the revaluation of its urban landscape and the strategic initiatives that have been taking place in it, through pedestrianization, mobility and public space recovery projects. Its privileged location, filled to the brim with an endless number of buildings belonging to different architectonic styles adds to the national monument archeological sites and “must see” tourist sites that recount the identity of our country over time. The gastronomic offer, museums, bookstores and the atmosphere of a unique historical center frames the experience of inhabiting it to feel the pulse of a great city.


Each unit has the essential sparing no expense in well-being: one or two bedrooms, bathroom, kitchen, living and dining room.

Under the main idea of optimizing the space without making any comfort sacrifices, the project has a main lobby on the ground floor, a central courtyard with a fountain that goes through all the building levels following the vertical circulation core (lift and main stairs).
In this way all the apartments are connected and isolated from the outside noise, making the fountain the sound element settles in all the interior spaces. The project is crowned on the top by an open terrace and an amenity center with gym, services, grill, a main hall and the roofgarden with a privileged view of Mexico City, this is without doubt the most attractive co-habitation space of the project.


This successful recovery that had the endorsement of official dependencies, restrained in finishes and details, placing emphasis on the architecture: its original distribution, the optimization of resources and the simplicity of the white and beige walls and ceilings constructive gestures and the forge black accent; a clear correspondence with the surrounding buildings and a discrete presence. Three elements accentuate a rupture gesture through color: the vegetation overfilling the views from the central patio and every floor, a golden mural in the lobby and the lush garden on the rooftop joined by an exterior jacaranda tree standing out right at the center of San Ildefonso Street.




  • Architect: Gerardo Boué – Boué Arquitectos
  • Photographer: Marcos Betanzos

Posted by Gerardo Boue

Boué Arquitectos is a real estate developer specialized in selected investment projects. Each of our projects is supported on excellent design, high quality construction, market knowledge and an advanced methodology to achieve —in addition to financial profitability— a positive effect on the urban environment where it is located. Our long and consistent trajectory in design and construction of: residential, commercial, touristic, urban revitalization and real estate development projects have given us a solid base to continue growing with quality and experience. Passion for creativity and innovation is what drives us, and has led us through a progressive learning process consolidated into concrete achievements. Confidence and capacity to act to generate results add up to our systematized and organized operation structure that has extensive experience and knowledge from the specialization in our field. Our team is very important and therefore, since our foundation in 1986 we have focused on constantly increasing our studies and training for our staff in order to consolidate an integral team.

Leave a reply

Your email address will not be published.